Laibach & The Stroj – Tunel Panovec, Nova Gorica

Enkratni dogodek v Novi Gorici – koncert Laibach in The Stroj v tunelu Panovec.

Evropski teden mobilnosti je ponovno povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Tunel Panovec je tako ponudil idealno prizorišče za poživitev Tedna mobilnosti z edinstveno in atraktivno kulturno prireditvijo v novogoriški regiji. Prireditev je predstavljala idealno priložnost za čezmejno in medobčinsko povezovanje, saj sta mednarodno priznani skupini atraktivni tudi za obiskovalce iz sosednje Italije in širšega okolja, predor Panovec pa z bližino mejnega prehoda predstavlja mednarodno povezavo z Italijo in povezuje Novo Gorico z Rožno dolino.

V sklopu programa dejavnosti v Tednu mobilnosti smo v soboto 17. 9. 2016 pripravili nepozabni koncert skupin LAIBACH in The Stroj. Znotraj tunela Panovec je nastopila legendarna slovenska avantgardna skupina LAIBACH, ki je lani nastopila tudi na odmevnem koncertu v Severni Koreji in tolkalna zasedba The Stroj, ki je nase opozorila z industrijskim zvokom in izvirnimi instrumenti, ki vključujejo igranje na orodja in različne plastične in kovinske odpadne sode. The Stroj je postal prepoznaven predvsem po udarnih glasbenih nastopih, temelječih na izraziti ritmiki industrijskih tolkal ter nenavadnih prizoriščih kot so kamnolomi, rudnik, predelan mestni avtobus ter različni industrijski objekti. Skupina Laibach pa je med najbolj prepoznavnimi slovenskimi glasbenimi skupinami, uveljavljena tudi v mednarodnem okolju.

Kulturni dogodek v predoru Panovec je tako s spektakularnima nastopoma obeh skupin izjemno popestril Teden mobilnosti in opozoril na bolj prijazno okolje z zaprtjem tunela in zmanjšano gostoto prometa, celotnemu dogodku pa dodal tudi glasbeno kulturno noto.